Mikaelsfesten

Michaels fest, som er den næste fest, ligger sidst i september i forbindelse med Sct. Michaels dag, Mikkelsdag d. 29.september. Efteråret er godt i gang vi ruster os til at gå en mørkere tid i møde. Ærkeenglen Sct. Michael er lysets engel, som står på tærsklen til mørket – og med sit sværd hjælper mennesket i kampen mod det onde. I de eventyr og fortællinger vi bruger omkring Michaels tiden, er der ofte både det overjordiske væsen, Sct. Michael, – og den jordiske repræsentant, Ridder Georg. Deres opgave er at bekæmpe dragen, der symboliserer det onde – og skyggesiderne af vores sjæleliv; de sider og følelser, som vi må forholde os til, – se i øjnene og kæmpe med for at skabe plads til forvandling og udvikling.
Dette er IKKE en forklaring, vi deler med børnene – som med de andre fester vi holder, lader vi børnene leve i stemninger, sanseoplevelse og billeder!
I tiden op til Michaels fest ændres stemningen i børnehaven. Fra høstens lette – løsslupne – til en mere alvorlig, inderlig og kraftfuld! Vi synger sange om de tapre Michaels riddere, der med sværd, støbt i stjernestål kæmper med dragen Vi leger sanglege om Ridder Georg og Prinsessen, der besejrer dragen. Nogle gange laver vi mods prøver – forhindringsbaner på stuen, så vi kan øve mod og handlekraft! Vi snitter sværd og klipper stjernebånd! At sværdet er støbt i stjernestål – og at vi laver stjernebånd, har den symbolske betydning, at vi i Michaels tiden trækker på naturkræfter fra ”oven” – stjernerne – for at få kræfter til kampen.

Selve festen er det svært at give et færdigt billede af – fordi den i høj grad afspejler, hvordan de voksne på stuen forbinder sig med Sct. Michaels billede. Men der er visse elementer, der næsten altid er til stede. Derfor er følgende et billede på, hvordan en Michaels fest kan se ud:
Børnene møder ind – og fra morgenstunden bliver der bagt sværdbrød, som vi skal spise senere. Vi holder en morgensamling, hvor der tændes lys for Sct. Michael – så han kan finde vej til os! Så leger vi sanglege og synger de efterhånden kendte sange om ridder Georg og de tapre riddersmænd. Herefter går vi på legepladsen – og imens forvandles stuen. Der dækkes et smukt langbord – og på nogle stuer bygges der et lille bjerg, der oplyses af stearinlys og krystaller. På andre stuer bygges der en særligt svær mods prøvebane, som gennemføres inden man for enden af den får sit sværd og stjernebånd og nu er værdig til at blive Michaels ridder (dog skal det siges – at man selvfølgelig ALTID er værdig – uanset om man gennemfører helt eller ej!)
Så fortælles et eventyr – hvor nogle af de kendte sange flettes ind – og derefter er vi klar til at gå i kamp mod dragen! Efter en veloverstået kamp sætter vi os til bords – hvor menuen står på kraftsuppe og sværdbrød!